Post by Daphne + Daan on May 21, 2006 17:28:36 GMT 1
30 november 2005
Dag Daphne
Ik begin mijn antwoord altijd met een korte samenvatting.
Je zoon Daan is jullie eerste kind en hij is bijna 2 maand oud.. Hij groeit goed. De bevalling verliep met complicaties. De kraamweek was een zware week. Borstvoeding is door omstandigheden niet gelukt.
Daan heeft moeite met in slaap vallen en hij slaapt erg onregelmatig. Hij vertoont onrustig gedrag. Daan huilt totdat hij mag drinken. Na het drinken is hij onrustig. Tijdens het drinken wil hij in slaap vallen of in ieder geval drinkt hij traag. Hij heeft dunne ontlasting. Daan is ongeveer 2 uur wakker per keer. Jullie hebben al van alles gedaan om hem rustig te krijgen.
Jou gevoel zegt dat de onrust niet komt door de voeding. Je geeft terecht aan dat verandering van voeding juist wel een negatief effect kan hebben op de darmkrampen. Ik wil dan ook uitgaan van jouw intuïtie.
Gezien hetgeen jij hebt doorgegeven kan ik op jouw vragen of het normaal is dat Daan veel huilt 's avonds en of het normaal is dat hij zich niet kan vermaken na een voeding met ja beantwoorden. In die zin, ik vind het normaal dat hij dat doet. Maar het komt doordat hij oververmoeid is.
Daardoor drinkt hij waarschijnlijk ook traag. Kinderen van ongeveer 8 weken oud kunnen maximaal 45-60 wakker zijn inclusief de voeding. Zie ook www.inbakeren.nl/slaappatroon.htm Daan is 2 uur wakker. Hierdoor raakt hij oververmoeid. Doordat hij oververmoeid is word hij onrustig en steeds moeilijker te troosten naarmate de dag vordert. Naarmate de dag vordert neemt zijn oververmoeidheid toe en zijn onrustige gedrag dus ook. Hij heeft een verstoord slaap-waak ritme en dat veroorzaakt zeer waarschijnlijk de onrust. Het gaat er nu om dat je gaat toe werken naar een gezond slaap waakritme. Hierbij kan het inbakeren als hulpmiddel goed werken. Maar dan is het wel een tijdelijk hulpmiddel.
Rust, eenduidigheid en voorspelbaarheid is het allerbelangrijkste. Als eerste is het belangrijk dat je gaat voorkomen dat Daan te moe wordt. Morgenvroeg kan je hiermee beginnen. Ga het volgende doen.
Als Daan wakker wordt geef je hem zijn voeding. De duur van 10 - 30 minuten is goed. Maximaal 30 minuten aanhouden. Daarna knuffel je nog even met hem zo'n 5-10 minuten en dan leg je hem in de box. Daar mag hij zichzelf vermaken totdat hij moe wordt. Zo gauw je merkt dat hij onrustig begint te worden of begint te huilen pak je hem op en leg je hem in bed. Hij wordt onrustig omdat hij moe is. En een vermoeid kind troost je door hem in bed te leggen. Een kind moet je altijd wakker in bed leggen. Dan zet je een eierwekker op 30 minuten. Die tijd heeft Daan nodig om uit zichzelf in slaap te kunnen vallen. In die 30 minuten ga je niet naar hem toe. Ga wat doen voor jezelf en niet staan luisteren naar zijn huilen. Als hij na een half uur nog niet slaapt kan je naar hem toe gaan en hem even uit bed halen om te troosten. Je kunt hem dan een klein beetje voeding geven en dan wordt hij helemaal rustig op jouw arm. Als je merkt dat hij helemaal rustig is leg je hem weer in bed. Dan zet je weer een eierwekker op 30 minuten en in die 30 minuten valt hij wel in slaap. Als je hem in bed legt leg dan de deken over dwars over hem heen zodat je hem goed strak in kan stoppen. Maak zonodig gebruik van het matrozenbedje, zie hiervoor..www.inbakeren.nl/Matrozenbedje.pdf....
Dan slaapt Daan en gaat slaapcyclussen maken. Een slaapcyclus van een kind/baby duurt ongeveer 50 minuten. Na een slaapcyclus worden veel kinderen ietsjes wakker. Het kan dan zijn dat Daan even huilt of geluid maakt. Laat hem lekker liggen en dan verwacht ik dat hij weer in slaap zal vallen. Lukt hem dat niet. Dan niet een lange tijd laten huilen (jengelen is OK), maar er dan uithalen, weer voeding geven, dan weer even tutten met hem, dan weer in de box totdat je merkt dat hij weer moe wordt door bij zijn onrustige gedrag of huilen of ander signalen.
En zo ga je continu door. Je hoeft niet bang te zijn dat hij teveel voeding krijgt want dat zal zonodig maar een paar keer zijn dat hij wat tussendoor krijgt. Vaste voedingstijden moet je ook niet hanteren. Het gaat erom dat je leert kijken naar welke signalen geeft Daan mij nu en op die manier leert zien welke ritme in slapen en eten Daan heeft. Als richtlijn is het allerbelangrijkste dat Daan niet over zijn vermoeidheidsgrens gaat. Dus zeker niet langer dan 45-60 minuten uit bed inclusief de voeding.
Het huilen nadat je hem in bed hebt gelegd zal gaan van stil naar jengelen naar heel hard huilen, naar stil, jengelen, heel hard huilen, stil etc. Op en neer gaand. Dat is goed. Hij moet de tijd krijgen om de opgedane indrukken van zich af te huilen.
Als je deze eenduidigheid, rust en voorspelbaarheid hanteert dan moet er binnen 1 week een duidelijke verandering optreden. De darmkrampen zullen minder worden. misschien de dunne ontlasting en winden ook wel. Het hele maag darmstelsel komt namelijk tot rust. In de week dat je hiermee bezig gaat is het ook wijs om niet met Daan naar buiten te gaan. Even 1 hele week volledig thuis met Daan. Jij kan wel weg, maar Daan even niet. Als de rust is terug gekeerd dan pak je je normale leven weer op. Niet een hele dag dan met Daan op pad, maar een ochtend of een middag.
Daan moet in ieder geval tussen 6.00 en 23.00 uur 5 voedingen hebben gehad. Maar tussen de voedingen hoeven geen vaste tijden te zitten. Het kan zijn dat het even een paar (2-3) dagen wat meer voeding krijgt, maar daarna pakt hij van zelf wel een goed hoeveelheid voor zichzelf. De meeste kinderen van ongeveer 3 maand zitten op 5 keer 180 cc.
Het inbakeren zorgt ervoor dat dit veranderingsproces makkelijker verloopt. De doeken zorgen direct voor rust. Maar het is niet altijd noodzakelijk. Je kan ook eerst eens kijken wat er gebeurt als je in eerste instantie bovenstaande adviezen gaat volgen. Mocht je dat erg moeilijk vinden dan kan het inbakeren als tijdelijk hulpmiddel een goede weldadige ondersteuning bieden. Mocht je kiezen voor het inbakeren dan weer beginnen met afbouwen na een gebruik van ongeveer 8 weken. Dan bouw je eerst de nacht af en daarna ga je overdag afbouwen.
De overstap naar de omneo zou ik pas maken als jij het idee hebt dat er helemaal niets verandert of als de dunne ontlasting steeds meer of erger wordt.
In de box nog geen mobiel hangen. Leg aan 1 kant speeltjes in de box verder niet. In zijn bed 1 knuffel evt. en verder niets. Een muziekdoosje als slaapritueel is prima. Een speen om in slaap te vallen is prima, maar niet teruggaan om elke keer een speen te geven. Zorg er ook voor dat ook overdag de gordijnen grotendeels dicht zijn, dus dat het vrij donker is op zijn kamertje.
Zou je willen laten weten of er aanknopingspunten zitten waar je mee verder kunt?
Succes.
Vriendelijke groet
Arianne Bronsvoort
www.rustenregelmaat.nl
www.inbakeren.nl
Beste Arianne,
Bedankt voor je e-mail. Die computers ook altijd ;-) Geef niet hoor. Ik ben allang blij met je advies. Ik had alleen nog wel wat vraagjes en opmerkingen n.a.v. je antwoord.
We waren inmiddels wel overgestapt op de omneo en we zijn wel van mening dat het toch iets heeft geholpen bij Daan. Hij kan nu wel overdag tevreden zijn na zijn voeding, maar om ongeveer 18.00 uur begint het. Hij wil niet slapen na een voeding en blijft huilen totdat hij zijn badje krijgt bij de laatste voeding en dan slaapt hij de nacht door. ( Hij slaapt ook door als hij op een ander tijdstip zijn badje krijgt trouwens ) En tijdens de voeding is hij natuurlijk ook stil.
We zijn hem nu ook wakker in zijn bedje aan het leggen omdat ik al eerder hoorde dat dit altijd gewenst is. Jij schreef:
Ga wat doen voor jezelf en niet staan luisteren naar zijn huilen. Als hij na een half uur nog niet slaapt kan je naar hem toe gaan en hem even uit bed halen om te troosten. Je kunt hem dan een klein beetje voeding geven en dan wordt hij helemaal rustig op jouw arm. Als je merkt dat hij helemaal rustig is leg je hem weer in bed. Dan zet je weer een eierwekker op 30 minuten en in die 30 minuten valt hij wel in slaap.
Mijn vragen hierbij zijn:
Hoeveel voeding geef je hem dan extra om te troosten? (Hij krijgt per voeding 150cc)
Geef hem zo'n 30-40 cc voeding
Totdat hij rustig is schrijf je, maar zodra ik de fles eruit haal, gaat hij weer huilen, moet ik dan de fles blijven geven totdat hij daarna niet meer huilt?
Hij zal verwacht ik rustig worden op jouw arm en in slaap willen vallen. Dit werkt alleen als je bezig bent met het hele rust en regelmaat verhaal. Dus zorgen dat hij niet oververmoeid raakt. Hij is zoals je schrijft nog maar 6 weken en dus is 45 minuten echt maximaal om wakker te zijn. Mocht hij na rustig te zijn geweest toch weer gaan huilen dan toch maar weer in bed leggen en het 2e half uur in laten gaan.
Wat als hij blijft huilen na het troosten, ik kan Daan toch niet nog een keer 150cc voeding geven? Gewoon dan huilend in bedje leggen en 30 minuten wachten?
Na het tweede halfuur blijft Daan huilen, ga je hem dan weer voeding geven? Wat doe je dan?
Ja na het 2e half uur geef je hem nog een keer 30 cc voeding en als hij dan blijft huilen neem je hem mee naar beneden en geef je hem de volledige voeding. Die zal hij miscchien niet volledig drinken. Hij mag anmelijk alleen maar drinken als hij goed drinkt, dus niet lurken, sabbelen met de fles, dan stoppen. Dan zul je heel snel merken da thij wee ronrustig wordt want hij si immers nog moe. Dan direct het bed weer in.
Dan slaapt Daan en gaat slaapcyclussen maken. Een slaapcyclus van een kind/baby duurt ongeveer 50 minuten. Na een slaapcyclus worden veel kinderen ietsjes wakker. Het kan dan zijn dat Daan even huilt of geluid maakt. Laat hem lekker liggen en dan verwacht ik dat hij weer in slaap zal vallen. Lukt hem dat niet. Dan niet een lange tijd laten huilen (jengelen is OK), maar er dan uithalen, weer voeding geven, dan weer even tutten met hem, dan weer in de box totdat je merkt dat hij weer moe wordt door bij zijn onrustige gedrag of huilen of ander signalen. En zo ga je continu door. Je hoeft niet bang te zijn dat hij teveel voeding krijgt want dat zal zonodig maar een paar keer zijn dat hij wat tussendoor krijgt.
Mijn vragen hierbij zijn:
Niet een lange tijd laten huilen, schrijf je, maar wat zie jij als een lange tijd?
Jij merkt wel of het jengelen is of echt huilen wordt dat gaat doorzetten. Als het dat laatste is dan pak je hem eruit.
Als ik Daan na 50 minuten weer moet voeden, geef ik hem dan weer een volledige voeding van 150cc?
Ja, maar dat zal echt maar een paar keer nodig zijn. Zeker met doeken zal hij snel langer gaan slapen.
Een beetje extra voeding is inderdaad niet erg, maar ik krijg nu het gevoel dat ik hem moet blijven voeden, hoeveel voedingen krijgt hij dan op een dag? Want als ik hem dan ook troostvoeding geef na een half uur huilen in bed, krijgt hij wel erg veel voeding. Hoe lang ga ik hiermee door? 1 week, 2 weken? ( Normaal krijgt Daan 5 à 6 voedingen van 150cc per dag )
Je gaat hier maximaal 1à 2 weken mee door met eventuele extra voedingen. Maar let op dat zijn beren op de weg die je nu nog ziet, maar die er meestal niet blijken te zijn. Mocht dat wel zo zijn dan is het het prettigste als je mij belt voor aangepaste adviezen.
Het huilen nadat je hem in bed hebt gelegd zal gaan van stil naar jengelen naar heel hard huilen, naar stil, jengelen, heel hard huilen, stil etc. Op en neer gaand. Dat is goed. Hij moet de tijd krijgen om de opgedane indrukken van zich af te huilen.
Mijn vragen hierbij zijn:
Hoe zit het dan met het beroemde huiluurtje (wat overigens altijd meer is dan een uur) Gewoon laten huilen?
Je mag wat mij betreft maximaal 1 keer per dag Daan bij je houden van de ene voeding tot de andere. Liever niet mee beginnen, maar als er een moment op de dag is dat je denkt het werkt nu echt even helemaal niet dan hou je hem 1 keeer per dag bij je. Dat kan zijn tijdens het beroemde huiluurtje.
Hoelang laat je dit doorgaan? Die 30 minuten waar je het hiervoor over had?
Ja
In de week dat je hiermee bezig gaat is het ook wijs om niet met Daan naar buiten te gaan. Even 1 hele week volledig thuis met Daan. Jij kan wel weg, maar Daan even niet. Als de rust is terug gekeerd dan pak je je normale leven weer op. Niet een hele dag dan met Daan op pad, maar een ochtend of een middag.
Mijn vragen hierbij zijn:
Bedoel je op visite o.i.d.? Want 's middags een wandeling naar het winkelcentrum vind Daan heerlijk, hij valt altijd in slaap tijdens het wandelen.
Wandelen is vaak erg prettig maar toch zie ik graag 1 week volledig thuis, dus ook geen wandelingen. Dat is toch anders slapen. Wel heel gezond en belangrijk maar even 1 week niet. Daarna wel weer lekker gaan doen. Maar alleen wandelen is alweer iets anders dan wandelen en boodschappen doen.
Daan moet in ieder geval tussen 6.00 en 23.00 uur 5 voedingen hebben gehad. Maar tussen de voedingen hoeven geen vaste tijden te zitten. Het kan zijn dat het even een paar (2-3) dagen wat meer voeding krijgt, maar daarna pakt hij van zelf wel een goed hoeveelheid voor zichzelf. De meeste kinderen van ongeveer 3 maand zitten op 5 keer 180 cc.
Mijn vragen hierbij zijn:
Daan is vrijdag pas 6 weken oud, dus dat duurt nog wel even 5x 180cc. Geen vaste tijden tussen de voedingen? Daan krijgt nu om de 3 à 4 uur een voeding, als hij er zelf om komt is dat dan goed?
Daan mag zelf de voedingstijden aangeven. Hij mag bijv. ook wel 6 keer een voeding krijgen maar dan iets minder in de fles. Maar drinken om de 3-4 uur is prachtig.
Het inbakeren zorgt ervoor dat dit veranderingsproces makkelijker verloopt. De doeken zorgen direct voor rust. Maar het is niet altijd noodzakelijk. Je kan ook eerst eens kijken wat er gebeurt als je in eerste instantie bovenstaande adviezen gaat volgen. Mocht je dat erg moeilijk vinden dan kan het inbakeren als tijdelijk hulpmiddel een goede weldadige ondersteuning bieden. Mocht je kiezen voor het inbakeren dan weer beginnen met afbouwen na een gebruik van ongeveer 8 weken. Dan bouw je eerst de nacht af en daarna ga je overdag afbouwen.
Mijn vragen hierbij zijn:
Kan ik zomaar inbakeren?
Nee. De cb-arts of huisarts moet eerst de heupontwikkeling hebben beoordeelt. Als deze goed is en dat heeft zij/hij gedaan tijdens het laatste cb-bezoek dan kan je wat dat betreft inbakeren. Daan moet zich ook niet asymmetrisch ontwikkelen, maar dat had je ook wel gehoord van de cb-arts. Verder mag je niet inbakeren bij koorts, dus 24 uur na een vaccinatie ook niet omdat je dan koorts kan verwachten.. Even overleg, kan telefonisch met het CB, is wel goed om te doen. Checken of hij alles goed ontwikkelt of dat de cb-arts Daan nog een keer extra wil zien bij twijfel bijv. over zijn ontwikkeling.. Een huisarts kan Daan ook nakijken zonodig.
Wanneer kan ik hier mee beginnen? Gelijk?
Als alles goed gaat met Daan qua ontwikkeling dan kan je direct beginnen. Kijk ook nog even op inbakeren.nl voor alle informatie.
Alvast heel erg bedankt voor al je adviezen, ik wacht met smart op je antwoorden van mijn bovenstaande vragen.
Met vriendelijke groet,
Daphne Tournant en Erwin van Houten en Daan
Dag Daphne
Ik begin mijn antwoord altijd met een korte samenvatting.
Je zoon Daan is jullie eerste kind en hij is bijna 2 maand oud.. Hij groeit goed. De bevalling verliep met complicaties. De kraamweek was een zware week. Borstvoeding is door omstandigheden niet gelukt.
Daan heeft moeite met in slaap vallen en hij slaapt erg onregelmatig. Hij vertoont onrustig gedrag. Daan huilt totdat hij mag drinken. Na het drinken is hij onrustig. Tijdens het drinken wil hij in slaap vallen of in ieder geval drinkt hij traag. Hij heeft dunne ontlasting. Daan is ongeveer 2 uur wakker per keer. Jullie hebben al van alles gedaan om hem rustig te krijgen.
Jou gevoel zegt dat de onrust niet komt door de voeding. Je geeft terecht aan dat verandering van voeding juist wel een negatief effect kan hebben op de darmkrampen. Ik wil dan ook uitgaan van jouw intuïtie.
Gezien hetgeen jij hebt doorgegeven kan ik op jouw vragen of het normaal is dat Daan veel huilt 's avonds en of het normaal is dat hij zich niet kan vermaken na een voeding met ja beantwoorden. In die zin, ik vind het normaal dat hij dat doet. Maar het komt doordat hij oververmoeid is.
Daardoor drinkt hij waarschijnlijk ook traag. Kinderen van ongeveer 8 weken oud kunnen maximaal 45-60 wakker zijn inclusief de voeding. Zie ook www.inbakeren.nl/slaappatroon.htm Daan is 2 uur wakker. Hierdoor raakt hij oververmoeid. Doordat hij oververmoeid is word hij onrustig en steeds moeilijker te troosten naarmate de dag vordert. Naarmate de dag vordert neemt zijn oververmoeidheid toe en zijn onrustige gedrag dus ook. Hij heeft een verstoord slaap-waak ritme en dat veroorzaakt zeer waarschijnlijk de onrust. Het gaat er nu om dat je gaat toe werken naar een gezond slaap waakritme. Hierbij kan het inbakeren als hulpmiddel goed werken. Maar dan is het wel een tijdelijk hulpmiddel.
Rust, eenduidigheid en voorspelbaarheid is het allerbelangrijkste. Als eerste is het belangrijk dat je gaat voorkomen dat Daan te moe wordt. Morgenvroeg kan je hiermee beginnen. Ga het volgende doen.
Als Daan wakker wordt geef je hem zijn voeding. De duur van 10 - 30 minuten is goed. Maximaal 30 minuten aanhouden. Daarna knuffel je nog even met hem zo'n 5-10 minuten en dan leg je hem in de box. Daar mag hij zichzelf vermaken totdat hij moe wordt. Zo gauw je merkt dat hij onrustig begint te worden of begint te huilen pak je hem op en leg je hem in bed. Hij wordt onrustig omdat hij moe is. En een vermoeid kind troost je door hem in bed te leggen. Een kind moet je altijd wakker in bed leggen. Dan zet je een eierwekker op 30 minuten. Die tijd heeft Daan nodig om uit zichzelf in slaap te kunnen vallen. In die 30 minuten ga je niet naar hem toe. Ga wat doen voor jezelf en niet staan luisteren naar zijn huilen. Als hij na een half uur nog niet slaapt kan je naar hem toe gaan en hem even uit bed halen om te troosten. Je kunt hem dan een klein beetje voeding geven en dan wordt hij helemaal rustig op jouw arm. Als je merkt dat hij helemaal rustig is leg je hem weer in bed. Dan zet je weer een eierwekker op 30 minuten en in die 30 minuten valt hij wel in slaap. Als je hem in bed legt leg dan de deken over dwars over hem heen zodat je hem goed strak in kan stoppen. Maak zonodig gebruik van het matrozenbedje, zie hiervoor..www.inbakeren.nl/Matrozenbedje.pdf....
Dan slaapt Daan en gaat slaapcyclussen maken. Een slaapcyclus van een kind/baby duurt ongeveer 50 minuten. Na een slaapcyclus worden veel kinderen ietsjes wakker. Het kan dan zijn dat Daan even huilt of geluid maakt. Laat hem lekker liggen en dan verwacht ik dat hij weer in slaap zal vallen. Lukt hem dat niet. Dan niet een lange tijd laten huilen (jengelen is OK), maar er dan uithalen, weer voeding geven, dan weer even tutten met hem, dan weer in de box totdat je merkt dat hij weer moe wordt door bij zijn onrustige gedrag of huilen of ander signalen.
En zo ga je continu door. Je hoeft niet bang te zijn dat hij teveel voeding krijgt want dat zal zonodig maar een paar keer zijn dat hij wat tussendoor krijgt. Vaste voedingstijden moet je ook niet hanteren. Het gaat erom dat je leert kijken naar welke signalen geeft Daan mij nu en op die manier leert zien welke ritme in slapen en eten Daan heeft. Als richtlijn is het allerbelangrijkste dat Daan niet over zijn vermoeidheidsgrens gaat. Dus zeker niet langer dan 45-60 minuten uit bed inclusief de voeding.
Het huilen nadat je hem in bed hebt gelegd zal gaan van stil naar jengelen naar heel hard huilen, naar stil, jengelen, heel hard huilen, stil etc. Op en neer gaand. Dat is goed. Hij moet de tijd krijgen om de opgedane indrukken van zich af te huilen.
Als je deze eenduidigheid, rust en voorspelbaarheid hanteert dan moet er binnen 1 week een duidelijke verandering optreden. De darmkrampen zullen minder worden. misschien de dunne ontlasting en winden ook wel. Het hele maag darmstelsel komt namelijk tot rust. In de week dat je hiermee bezig gaat is het ook wijs om niet met Daan naar buiten te gaan. Even 1 hele week volledig thuis met Daan. Jij kan wel weg, maar Daan even niet. Als de rust is terug gekeerd dan pak je je normale leven weer op. Niet een hele dag dan met Daan op pad, maar een ochtend of een middag.
Daan moet in ieder geval tussen 6.00 en 23.00 uur 5 voedingen hebben gehad. Maar tussen de voedingen hoeven geen vaste tijden te zitten. Het kan zijn dat het even een paar (2-3) dagen wat meer voeding krijgt, maar daarna pakt hij van zelf wel een goed hoeveelheid voor zichzelf. De meeste kinderen van ongeveer 3 maand zitten op 5 keer 180 cc.
Het inbakeren zorgt ervoor dat dit veranderingsproces makkelijker verloopt. De doeken zorgen direct voor rust. Maar het is niet altijd noodzakelijk. Je kan ook eerst eens kijken wat er gebeurt als je in eerste instantie bovenstaande adviezen gaat volgen. Mocht je dat erg moeilijk vinden dan kan het inbakeren als tijdelijk hulpmiddel een goede weldadige ondersteuning bieden. Mocht je kiezen voor het inbakeren dan weer beginnen met afbouwen na een gebruik van ongeveer 8 weken. Dan bouw je eerst de nacht af en daarna ga je overdag afbouwen.
De overstap naar de omneo zou ik pas maken als jij het idee hebt dat er helemaal niets verandert of als de dunne ontlasting steeds meer of erger wordt.
In de box nog geen mobiel hangen. Leg aan 1 kant speeltjes in de box verder niet. In zijn bed 1 knuffel evt. en verder niets. Een muziekdoosje als slaapritueel is prima. Een speen om in slaap te vallen is prima, maar niet teruggaan om elke keer een speen te geven. Zorg er ook voor dat ook overdag de gordijnen grotendeels dicht zijn, dus dat het vrij donker is op zijn kamertje.
Zou je willen laten weten of er aanknopingspunten zitten waar je mee verder kunt?
Succes.
Vriendelijke groet
Arianne Bronsvoort
www.rustenregelmaat.nl
www.inbakeren.nl
Beste Arianne,
Bedankt voor je e-mail. Die computers ook altijd ;-) Geef niet hoor. Ik ben allang blij met je advies. Ik had alleen nog wel wat vraagjes en opmerkingen n.a.v. je antwoord.
We waren inmiddels wel overgestapt op de omneo en we zijn wel van mening dat het toch iets heeft geholpen bij Daan. Hij kan nu wel overdag tevreden zijn na zijn voeding, maar om ongeveer 18.00 uur begint het. Hij wil niet slapen na een voeding en blijft huilen totdat hij zijn badje krijgt bij de laatste voeding en dan slaapt hij de nacht door. ( Hij slaapt ook door als hij op een ander tijdstip zijn badje krijgt trouwens ) En tijdens de voeding is hij natuurlijk ook stil.
We zijn hem nu ook wakker in zijn bedje aan het leggen omdat ik al eerder hoorde dat dit altijd gewenst is. Jij schreef:
Ga wat doen voor jezelf en niet staan luisteren naar zijn huilen. Als hij na een half uur nog niet slaapt kan je naar hem toe gaan en hem even uit bed halen om te troosten. Je kunt hem dan een klein beetje voeding geven en dan wordt hij helemaal rustig op jouw arm. Als je merkt dat hij helemaal rustig is leg je hem weer in bed. Dan zet je weer een eierwekker op 30 minuten en in die 30 minuten valt hij wel in slaap.
Mijn vragen hierbij zijn:
Hoeveel voeding geef je hem dan extra om te troosten? (Hij krijgt per voeding 150cc)
Geef hem zo'n 30-40 cc voeding
Totdat hij rustig is schrijf je, maar zodra ik de fles eruit haal, gaat hij weer huilen, moet ik dan de fles blijven geven totdat hij daarna niet meer huilt?
Hij zal verwacht ik rustig worden op jouw arm en in slaap willen vallen. Dit werkt alleen als je bezig bent met het hele rust en regelmaat verhaal. Dus zorgen dat hij niet oververmoeid raakt. Hij is zoals je schrijft nog maar 6 weken en dus is 45 minuten echt maximaal om wakker te zijn. Mocht hij na rustig te zijn geweest toch weer gaan huilen dan toch maar weer in bed leggen en het 2e half uur in laten gaan.
Wat als hij blijft huilen na het troosten, ik kan Daan toch niet nog een keer 150cc voeding geven? Gewoon dan huilend in bedje leggen en 30 minuten wachten?
Na het tweede halfuur blijft Daan huilen, ga je hem dan weer voeding geven? Wat doe je dan?
Ja na het 2e half uur geef je hem nog een keer 30 cc voeding en als hij dan blijft huilen neem je hem mee naar beneden en geef je hem de volledige voeding. Die zal hij miscchien niet volledig drinken. Hij mag anmelijk alleen maar drinken als hij goed drinkt, dus niet lurken, sabbelen met de fles, dan stoppen. Dan zul je heel snel merken da thij wee ronrustig wordt want hij si immers nog moe. Dan direct het bed weer in.
Dan slaapt Daan en gaat slaapcyclussen maken. Een slaapcyclus van een kind/baby duurt ongeveer 50 minuten. Na een slaapcyclus worden veel kinderen ietsjes wakker. Het kan dan zijn dat Daan even huilt of geluid maakt. Laat hem lekker liggen en dan verwacht ik dat hij weer in slaap zal vallen. Lukt hem dat niet. Dan niet een lange tijd laten huilen (jengelen is OK), maar er dan uithalen, weer voeding geven, dan weer even tutten met hem, dan weer in de box totdat je merkt dat hij weer moe wordt door bij zijn onrustige gedrag of huilen of ander signalen. En zo ga je continu door. Je hoeft niet bang te zijn dat hij teveel voeding krijgt want dat zal zonodig maar een paar keer zijn dat hij wat tussendoor krijgt.
Mijn vragen hierbij zijn:
Niet een lange tijd laten huilen, schrijf je, maar wat zie jij als een lange tijd?
Jij merkt wel of het jengelen is of echt huilen wordt dat gaat doorzetten. Als het dat laatste is dan pak je hem eruit.
Als ik Daan na 50 minuten weer moet voeden, geef ik hem dan weer een volledige voeding van 150cc?
Ja, maar dat zal echt maar een paar keer nodig zijn. Zeker met doeken zal hij snel langer gaan slapen.
Een beetje extra voeding is inderdaad niet erg, maar ik krijg nu het gevoel dat ik hem moet blijven voeden, hoeveel voedingen krijgt hij dan op een dag? Want als ik hem dan ook troostvoeding geef na een half uur huilen in bed, krijgt hij wel erg veel voeding. Hoe lang ga ik hiermee door? 1 week, 2 weken? ( Normaal krijgt Daan 5 à 6 voedingen van 150cc per dag )
Je gaat hier maximaal 1à 2 weken mee door met eventuele extra voedingen. Maar let op dat zijn beren op de weg die je nu nog ziet, maar die er meestal niet blijken te zijn. Mocht dat wel zo zijn dan is het het prettigste als je mij belt voor aangepaste adviezen.
Het huilen nadat je hem in bed hebt gelegd zal gaan van stil naar jengelen naar heel hard huilen, naar stil, jengelen, heel hard huilen, stil etc. Op en neer gaand. Dat is goed. Hij moet de tijd krijgen om de opgedane indrukken van zich af te huilen.
Mijn vragen hierbij zijn:
Hoe zit het dan met het beroemde huiluurtje (wat overigens altijd meer is dan een uur) Gewoon laten huilen?
Je mag wat mij betreft maximaal 1 keer per dag Daan bij je houden van de ene voeding tot de andere. Liever niet mee beginnen, maar als er een moment op de dag is dat je denkt het werkt nu echt even helemaal niet dan hou je hem 1 keeer per dag bij je. Dat kan zijn tijdens het beroemde huiluurtje.
Hoelang laat je dit doorgaan? Die 30 minuten waar je het hiervoor over had?
Ja
In de week dat je hiermee bezig gaat is het ook wijs om niet met Daan naar buiten te gaan. Even 1 hele week volledig thuis met Daan. Jij kan wel weg, maar Daan even niet. Als de rust is terug gekeerd dan pak je je normale leven weer op. Niet een hele dag dan met Daan op pad, maar een ochtend of een middag.
Mijn vragen hierbij zijn:
Bedoel je op visite o.i.d.? Want 's middags een wandeling naar het winkelcentrum vind Daan heerlijk, hij valt altijd in slaap tijdens het wandelen.
Wandelen is vaak erg prettig maar toch zie ik graag 1 week volledig thuis, dus ook geen wandelingen. Dat is toch anders slapen. Wel heel gezond en belangrijk maar even 1 week niet. Daarna wel weer lekker gaan doen. Maar alleen wandelen is alweer iets anders dan wandelen en boodschappen doen.
Daan moet in ieder geval tussen 6.00 en 23.00 uur 5 voedingen hebben gehad. Maar tussen de voedingen hoeven geen vaste tijden te zitten. Het kan zijn dat het even een paar (2-3) dagen wat meer voeding krijgt, maar daarna pakt hij van zelf wel een goed hoeveelheid voor zichzelf. De meeste kinderen van ongeveer 3 maand zitten op 5 keer 180 cc.
Mijn vragen hierbij zijn:
Daan is vrijdag pas 6 weken oud, dus dat duurt nog wel even 5x 180cc. Geen vaste tijden tussen de voedingen? Daan krijgt nu om de 3 à 4 uur een voeding, als hij er zelf om komt is dat dan goed?
Daan mag zelf de voedingstijden aangeven. Hij mag bijv. ook wel 6 keer een voeding krijgen maar dan iets minder in de fles. Maar drinken om de 3-4 uur is prachtig.
Het inbakeren zorgt ervoor dat dit veranderingsproces makkelijker verloopt. De doeken zorgen direct voor rust. Maar het is niet altijd noodzakelijk. Je kan ook eerst eens kijken wat er gebeurt als je in eerste instantie bovenstaande adviezen gaat volgen. Mocht je dat erg moeilijk vinden dan kan het inbakeren als tijdelijk hulpmiddel een goede weldadige ondersteuning bieden. Mocht je kiezen voor het inbakeren dan weer beginnen met afbouwen na een gebruik van ongeveer 8 weken. Dan bouw je eerst de nacht af en daarna ga je overdag afbouwen.
Mijn vragen hierbij zijn:
Kan ik zomaar inbakeren?
Nee. De cb-arts of huisarts moet eerst de heupontwikkeling hebben beoordeelt. Als deze goed is en dat heeft zij/hij gedaan tijdens het laatste cb-bezoek dan kan je wat dat betreft inbakeren. Daan moet zich ook niet asymmetrisch ontwikkelen, maar dat had je ook wel gehoord van de cb-arts. Verder mag je niet inbakeren bij koorts, dus 24 uur na een vaccinatie ook niet omdat je dan koorts kan verwachten.. Even overleg, kan telefonisch met het CB, is wel goed om te doen. Checken of hij alles goed ontwikkelt of dat de cb-arts Daan nog een keer extra wil zien bij twijfel bijv. over zijn ontwikkeling.. Een huisarts kan Daan ook nakijken zonodig.
Wanneer kan ik hier mee beginnen? Gelijk?
Als alles goed gaat met Daan qua ontwikkeling dan kan je direct beginnen. Kijk ook nog even op inbakeren.nl voor alle informatie.
Alvast heel erg bedankt voor al je adviezen, ik wacht met smart op je antwoorden van mijn bovenstaande vragen.
Met vriendelijke groet,
Daphne Tournant en Erwin van Houten en Daan